Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2018 21:53 - Пътешествията на Марко Поло
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 4103 Коментари: 12 Гласове:
47

Последна промяна: 14.06.2018 21:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                           Венецианските търговци са няколко. Сред тях се открояват Николо и Матео Поло, които са били баща и чичо на Марко Поло. Именно той е най-известния. Неговата популярност се дължи на няколко неща: водил е пътеписи, името му се свързва с филма"Венецианския търговец", от него са достигнали сведения до Европа за живота и обичаите на Монголия и Китай. 
                         През XIII век много венециански търговци се установили в Константинопол (днешен Истанбул), където се замогнали. Сред тях били Николо и Матео Поло, бащата и чичото на Марко. Някъде през 1260 г. те разпродали имуществото си в този район, вложили парите си в скъпоценности и се отправили към разположения край река Волга град Сарай, който бил столица на западното ханство на Монголската империя. Търговията им потръгнала и те удвоили богатството си. Тъй като военни действия им попречили да се завърнат у дома, те, навярно на коне, поели на изток към големия търговски град Бухара (в днешен Узбекистан). Марко Поло (на италианскиMarco Polo) (15 септември1254ВенецияИталия или Курзола, Венецианска Далмация – днес КорчулаХърватско – 8 януари1324Венеция) е венециански търговецпътешественик и откривател, който заедно с баща си Николо и чичо си Матео пропътува Пътя на коприната до Китай и се среща с великия хан на Монголската империя – Кубилай хан(внук на Чингис хан) в Шанду. Дава първите сведения за остров Сипангу или днешна Япония. Неговите пътешествия са описани в книгата „Милионът“ (на италианскиIl Milione) или „Пътешествията на Марко Поло“. Те продължават 24 години и изминатият път достига 24 140 km. След като е пленен от генуезците той споделя историите си с други затворници. Приключенията му са толкова невероятни, че много малко хора му вярват. Освободен е от затвора през 1299 г., става богат търговец, жени се и има 3 деца. Умира през 1324 година. За родно място, според написаното наскоро в една статия се смята хърватския остров Хорчула. По негово време островът е бил владение на Венеция, която е била развита търговска и морска държава. Водила е войни с Византия за господство над Средиземно море, а по-късно и срещу Османската империя. Пътешествията на Николо и Матео Поло до далечния изток в Азия са между 1254 и 1269 г.  Марко поло живее между 1254 и 1324 г. като по произход е италианец от Венецианската република.
                   
Марко Поло записва името си в историята, като първият европеец, успял да достигне до загадъчните земи на Китай. Смята се, че е родом от Венеция. Ражда се на 15 септември 1254 година в семейството на търговеца Николо Поло. Баща му, заедно с брат си Матео, продава бижутерийни и сладкарски изделияи. Търгува със стоки от Изтока, стигал е до Волга и Бухара в своите пътешествия. По това време далечния изток в Азия е бил напълно непознат на Европа и затворен. Преди това е имало контакти между Китай и европейските страни, но твърде ограничени, поради голямата отдалеченост. Пътят е минавал през известния "Път на коприната". 
                    
След посещението си в Китай, впечатлен от могъществото, Марко Поло решава да опише възхищението си от несметните богатства, които вижда с очите си. Така измисля думата „милион“, която се превръща в заглавие и на книгата му. На италиански „миле“ означава хиляда, а окончанието „оне“ е за превъзходна степен. Приживе великият пътешественик бил наричан с прякора „сеньор Милион“. Терминът „милион“ се среща за пръв път в печатна книга по аритметика, издадена в италианския град Тревизо през 1478 година, а още по-рано се споменава в книгата на пътешественика Марко Поло.

               Карта на пътуването на Марко Поло от Венеция до Китай
                         Марко Поло говори множество езици – италиански, френски, персийски, монголски и китайски. Това му позволява по-точно и ярко да разкаже спомените си за нравите и обичаите на различните народи, както и да опише всички премеждия, с които европейските пътешественици е възможно да се сблъскат в пътуванията си на изток. До нас са достигнали неговите описания и затова знаем за него. Ако преди него е имало някакви пътешественици из пустините на Азия, те не са записвали и за тях не знаем нищо. Книгата му става настолно четиво за мнозина от смелите пътешественици от епохата на Великите географски открития, в това число и за Христофор Колумб. Марко Поло (1254-1324) е може би най-известният европеец, пропътувал не само по „пътя на коприната", но и нашироко В Централна Азия и Китай.
Спечелил доверието на Хубилай хан, той останал В Китай В продължение на 17 години и странствал надлъж и нашир из страната с Всички Възможности да я опознае. През 1295 г. Марко Поло се завърнал В Европа през Трапезунд и Черно море. Три години след завръщането си във Венеция Марко Поло участвал във война с Генуа и бил пленен. Венеция и Генуа са воювали често за господство по море. Измежду другите военнопленници бил и Рустичело от Пиза, известен автор на рицарски романи, който записал разказите на Марко за странстванията му. Описанията на богатствата на Катай (Китай), могъщата империя на монголите, екзотичните обичаи в Индия и Африка в Описанието на света или Пътешествията на Марко Поло превръщат книгата му през средновековието в една от най-популярните книги.     
                    Още информация за Марко Поло:
                 Марко Поло е роден в семейството на венецианския търговец Николо Поло през 1254 г. и е кръстен на патрона на Венеция – евангелист Марко. Майка му умира при раждането, а баща му пътува често, затова Марко е отгледан от леля си. По това време Венеция е един от най-важните търговски центрове, осъществяваща многобройни връзки със страните от Близкия Изток. Арабските търговци носят в града-държава карамфил, канела, слонова кост, перли, придобити при пътуванията им до Китай и Индия. Благодарение на търговията нараства интересът на средновековните европейци към тези екзотични за европееца по това време източни страни. Николо Поло и брат му заминават на изток, като прекарват шест години в Константинопол, а оттам, преминавайки през Крим, пристигат в Бухара – голям търговски център в Средна Азия. Така достигат до Китай, управляван от Великия император Хубилай, наследник на династията на монголите. Венецианските търговци прекарват няколко години в столицата (дн. Пекин), като се радват на добро отношение от императора. През 1269 г. братята се връщат в родната Венеция, но няколко години след завръщането си решават да поемат отново към Китай. Този път взимат със себе си и 17-годишния Марко, за да го обучат в тънкостите на търговията. Пътуването им преминава през Йерусалим, Сирия, Армения, Багдад. Тримата търговци поемат по пътя на коприната, които ги отвежда до Памир, оттам преминават през северната част на Индия, посещават още редица интересни земи и достигат до китайския град Шанду – лятната резиденция на Хубилай. Великият император включва тримата венецианци в свитата си, а те остават в двора му цели седемнадесет години. Марко Поло пътува из цялата страна като пратеник на императора, изпълнявайки различни негови поръчения. Венецианецът с интерес наблюдава земите, които посещават, интересува се от хората, обичаите, природните богатства, занаятите. В книгата „Пътешествия“ Марко Поло отделя специална глава, разказваща за посещението му в Индия.
                    
Съмненията за това дали Марко Поло е бил в Китай са се появили още в средата на XVIII век. Скептиците обръщат внимание на това, че той не казва и дума за Великата китайска стена. По-късно обаче става ясно, че стената във вида, в който япознаваме ние, е изградена едва през епохата на династията Мин (1368-1644 г.), а предшестващите я земни валове отдавна не са съществували и са загубили военното си значение.

Често се използва и още един аргумент. Марко Поло, а също баща му и чичо му не са споменати в нито един китайски документ. В това обаче няма нищо странно за познавачите на китайската историография. Дори Джовани де Мариньоли (1290-1357), флорентински епископ, важен папски посланик при двора императорската династия Юан, не се споменава в китайските източници. Там няма и ред и за свитата му от 32-ма души, нито се говори за самия папа. Мисля, че съмненията са неоснователни и ги отхвърлям. Марко Поло е бил в Китай и благодарение на него знаем за далечните за нас страни. Неговият престой в Китай и Монголия съвпада с управлението на един силен владетел- Кубилай(1260-1294 г.) . 
                Марко Поло( 1254-1324 г.)
                     Неговите пътешествия са описани в книги:
                 image
                 image
                              Кои държави посетиха Марко Поло на това пътуване? Отговорът на този въпрос не е толкова просто. Историците са възстановили пътя на това пътуване само хипотетично. Така семейството на Поло отишло в Китай през Месопотамия, Памир и Монголия. По пътя те също посетиха Иран, Цейлон, Индия и Суматра. Въпреки, че в книгата на Марко споменахме и доста невероятни имена на места: например Япония, остров Мадагаскар и дори Бразилия! Според тези, които четат само тази книга излиза, че Марко Поло е стигнал до Новия свят, но аз лично не мисля, че е вярно. Чел съм, че Лейф Ериксон е първият европеец, стъпил на канадските острови на север, следват Бренна и един свещеник. Някои поставят и питей от II в. пр. Хр., което също не отговаря на истината. 
                При всички случаи пътуванията на Марко Поло са били трудни през страни с неблагоприятен климат, враждебно настроени. Марко Поло е описал  всичко и благодарение на него знаем много за Източна Азия. Заслугите му са големи за изучаване на ндалечните страни, защото е бил на служба в двора на хан Кубилай, внук на великия Чингиз хан. 




Гласувай:
47



1. rosiela - Барин,
14.06.2018 23:28
интересен, както винаги!
цитирай
2. lexparsy - Поздравления че си се сетил да разкажеш за мистериозната историческа личност Марко Поло
15.06.2018 00:32
   Аз лично си припомних, защото ми е навик като се заинтересувам да изчета до край каквото има :-)
   Филма за Марко Поло в няколко части го препоръчвам като много добра продукция, както и да се оцени (по всички критерии за кино), а в резюме разказва последната част от твоя постинг, как е изоставен там от баща си, но става най-доверения съветник и политическо аташе на хан Кабулай, и поради това обикаля всички региони и чак до Япония…
   Бих добавил че оригиналът на книгата „Милионът“ (написана по разкази на Поло в затвора) е заличена (още от Медичите) и се води за изчезнала отдавна, поради неудобни политически, религиозни и исторически факти (някои доста религиозно скандални) в нея. По същите причини и по-рано и след културната революция се заличава документално и в държавата, която сега именуваме Китай (монголска провинция. Правя отклонение… защото така се знае от западняците, а China също е само една провинция, така останала като име след последните от многобройните династически войни в този регион, контекста на които сега са само легенди…)
   Та понеже Марко Поло и „Милионът“ са толкова известни, че решават да възстановят и пренапишат орязано книгата (вместо някой да изрови оригинала :-)… Тя е интересен пътепис и съм я чел почти цялата, и пак има много интересни и уникални исторически факти.
   Даже и разнообразието на италианските спагети и паста са си чисто китайски древен специалитет и легендата е че са донесени от Марко Поло. :-)
цитирай
3. barin - Благодаря, Роси, че хареса мате...
15.06.2018 05:25
Благодаря, Роси, че хареса материала за Марко Поло.
Поздрави!
цитирай
4. barin - Здравей, lexparsy. Не съм чел кн...
15.06.2018 05:29
Здравей, lexparsy. Не съм чел книгите за Марко Поло, не са ми попадали. Интересна личност е. На него дължим познанията за живота на монголската по това време провинция Китай. По време на неговото пребиваване е записвал много. След това се засилват контактите между Източна Азия и Европа.
Поздрави!
цитирай
5. vaquero - barin,
15.06.2018 08:56
Интересна личност е Марко Поло. Авантюрист и изследовател.
цитирай
6. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%8A%D1%82%D0%B5%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE_%D0%9F%
15.06.2018 09:02
"Пътешествията на Марко Поло е рядко популярна в ерата преди появата на печатницата. Въздействието му върху картографията обаче се забавя. Първата карта, на която се появяват имена, споменати от Марко Поло, е Каталунският атлас на Шарл V (1375), включващ 30 имена в Китай и доста други азиатски топоними. Венецианският монах и картограф Фра Мауро педантично включва всички топоними на Марко Поло в своята карта на света от 1450 г.

Книгата на Марко Поло, със своите описания на богатства на Изтока, служи като вдъхновение на Христофор Колумб да потърси път към Азия по море с курс на запад. Екземпляр на книгата с бележки, собственоръчно написани от Колумб, е сред притежанията в каютата му на Санта Мария.

Пътеписът е преведен на много европейски езици още преди смъртта на Поло, но оригиналните ръкописи са загубени. Съществуват около 150 екземпляра на различни езици. В процеса на преписване и превод обаче са направени множество грешки, поради което има големи различия между отделните версии. Най-старият оцелял ръкопис е на старофренски със силно италианско влияние. "
Поздрав! Чел съм книгата много отдавна...
цитирай
7. barin - Здравей, vaquero. Бележитите л...
15.06.2018 09:06
Здравей, vaquero. Бележитите личности винаги са представлявали интерес за мен.
Поздрави!
цитирай
8. batogo - !!!:))) Поздравления, Ванка!
15.06.2018 09:36
С удоволствие чета при теб, защото винаги след това излизам с обогатени познания и с много нови въпроси за значимите исторически, географски и откривателски събития и достижения на вечно търсещият, неуморим човешки дух, за което съм ти много благодарен.
Пожелавам ти още много успехи в изследователското поприще, приятелю!
цитирай
9. barin - Здравей, Марине. Коментарът ти ...
15.06.2018 13:12
Здравей, Марине. Коментарът ти изглежда като продължение на моята тема, защото за Колумб и неговото вдъхновение бях написал, но не излезе мястото. Писах, че Христофор Колумб е черпил сведения отнякъде, може би в Исландия. Пътеписът на Марко Поло по-скоро е бил като вдъхновение за писане на преживяното по непознати земи.
Поздрави!
цитирай
10. barin - Благодаря, Оги. По тези дни съм н...
15.06.2018 13:21
Благодаря, Оги. По тези дни съм намислил още теми. Изследователите са представлявали интерес за мен от малък. Затова имам стари теми за мореплавателите, Великите географски открития и Космоса.
Поздрави!
цитирай
11. natali60 - Благодаря
21.06.2018 11:18
и поздравления за интересните факти от живота на един забележителен човек. И досега китайците почитат Марко Поло; видях някои магазини с неговото име.
цитирай
12. barin - Здравей, Натали. Не знаех, а само ...
21.06.2018 14:47
Здравей, Натали. Не знаех, а само предполагах, че и сега в далечния изток се почита Марко Поло. Това, което е направил е добре и за европейците, и за китайците.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644232
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031